maandag 22 december 2014

Bon pasku: goede kerst!

Kerst 2014
Het is al weer lang geleden dat er een bericht kwam via onze weblog. Hoog tijd voor een update.
We zijn nu ruim twee jaar weg uit Nederland en onze derde kerst op Bonaire staat voor de deur. Ook op Bonaire wordt dit ruim gevierd. Dat wil zeggen, de winkelstraten in het centrum van Kralendijk zijn aangekleed met sneeuwpoppen, arresleeen, kerstmannen, enz. 
De gemiddelde bonairiaan is gek van lichtjes en dat merken we ook als we savonds door de straten rijden. Overal branden lichtjes op de meest uiteenlopende plekken. Het is hier altijd wel zo rond half zeven, zeven uur donker op het eiland, dus Bonaire is al vanaf vroeg in de avond versiert.

Ook dit jaar vieren we kerst thuis en bij Krusada. Het is zoeken naar een juiste invulling van de dagen. In Nederland is het de kunst om rond de kerstdagen nog wat tijd voor jezelf en bezinning over te houden. Hier op Bonaire zonder de familie is dat 180graden anders...

Bij Krusada vieren we kerst op eerste kerstdag. Er is dan smiddags een bijeenkomst met onze clienten en hun familie. We starten dan met een dienst (aanbidding, gebed, Woord), waarna er op zijn antilliaans een maaltijd klaar staat.

weeksluiting
De afgelopen dagen hebben onze clienten en de bezoekers van ons inloophuis (WalkIn) kerstpakketjes gekregen met diverse verzorgingsatributen. Supermooi om te zien hoe dankbaar zij zijn hiermee. Het zijn samengestelde pakketjes van spullen die we gekregen hebben van winkeliers en die we extra hebben aangeschaft. Een client werd zo blij (met zijn eerste pakketje in zijn leven) dat hij dansend met zijn pakketje wegliep. 

Kids
Nienke heeft vrij van school. Twee weken vakantie. Op dag een geeft Nienke al aan dat ze de juf mist. Ze heeft nog een paar dagen te gaan J. Norah kan deze week nog twee ochtenden naar de opvang (Hardin chikitin) en dan heeft zij ook een  aantal dagen thuis. Joel heeft nog geen vrij. Hij is nog bezig zijn voortanden te krijgen. Onder zijn de eerste twee door en ook boven staan de eerste twee klaar om door te breken.
Norah en Joel lijken een soort krentenbaard te hebben. Dat is wat minder leuk. Vooral Joel krabt wondjes net zo makkelijk weer open als dat ze dichtgroeien. We hopen dat het weer snel overgaat want het duurt nu al wel een tijdje.

Afgelopen dagen werden we verrast door kadootjes uit onze kerk. Voor de meiden was er een heel mooi kerstboekje en ook voor Joel was er een leuk boekje. Echt leuk en hartverwarmend om deze blijken van meeleven te ervaren. Dat geldt ook voor alle andere manieren waarop er met ons wordt meegeleefd en gebeden! Hartelijk dank!! Ook dat willen we blijven zeggen!

Krusada
Bij Krusada zijn er de afgelopen en komende weken/maanden de nodige veranderingen/ontwikkelingen. Een aantal medewerkers vertrekken en een aantal medewerkers zijn in aantocht. Deze periode van het jaar is het ook telkens weer een gepuzzel hoe we de begroting rond krijgen voor het nieuwe jaar. Daarnaast zijn we in afwachting van ontwikkelingen rond de resocialisatiewoningen voor ex-gedetineerden.  Er ligt een vraag van financiering bij het ministerie van veiligheid en justitie.

De bouw van de werkhal heeft de afgelopen maanden een verdere ‘boost’ gekregen. Nu ligt het weer even stil om vervolgens in de tweede helft van januari weer te worden opgepakt. Een nieuw team vrijwilligers uit Nederland zullen dan verder gaan met de ‘beplating’ om de hal dicht te maken. Het werk van vrijwilligers is in het verleden van Krusada heel belangrijk gebleken. En ook bij de bouw van de hal zijn we heel dankbaar voor mensen uit Nederland die ons daarbij fantastisch helpen.

De greenhouses zijn de afgelopen maanden  uitgebreid. Er is bijna een verdubbeling van capaciteit gekomen door de plaatsing van een dubbele tunnelkas. De afwerking moet nog plaatsvinden en dan zal ook deze  in gebruik worden genomen. Krusada krijgt voor haar groenten een steeds bekendere positieve naam op het eiland.
Inmiddels gaat een tiende van de opbrengst van de greenhouses naar de voedselbank op Bonaire. Een belangrijk initiatief omdat er nog teveel mensen leven ver onder de armoedegrens.
nieuwe tunnelkassen

gemeentedag van onze kerk


kids

werkplaats in aanbouwOp het moment van schrijven zijn er tegen de dertig clienten. (negen clienten op het centrum (dagbesteding en/of verblijf) en gemiddeld twintig bezoeken de WalkIn)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten