vrijdag 21 februari 2014

Het leven op Bonaire gaat verder...


Het is alweer een tijd geleden dat we iets van ons hebben laten horen. Er ligt weer een periode achter ons. Een aantal dingen hebben we gedeeld via Facebook, maar een aantal dingen ook niet. Hierbij een update.

Mariëlle

Allereerst zijn we heel erg blij met de zwangerschap van Mariëlle. Het gaat naar omstandigheden (op het moment van schrijven nog drie weken voor de bevallingsdatum) goed. De baby groeit goed en Mariëlle voelt zich moe maar heeft eigenlijk geen vervelende bijkomstigheden.

Bij ons in de kerkelijke gemeente zeggen veel locale mensen dat het een jongetje wordt. Het argument daarbij is dat we al twee meiden hebben. We glimlachen dan vriendelijk en wachten het rustig af. Dios ta poderoso i e sa kiko e ta krea. Nienke is een andere mening toegedaan en vindt jongens een beetje stom. Tja, daar ben je vier jaar voor.

Nienke

Met Nienke gaat het best goed op school. Onlangs hebben we ons eerste 10-minutengesprekje gehad op school. Een vervangend gesprek voor een rapport (groep 0). Het is nu al wel duidelijk dat Nienke volgend schooljaar in groep 1 komt. Ze voldoet nu reeds aan alle normen om door te stromen. In het begin was ze best solistisch aanwezig, maar ook de aansluiting bij andere kindjes gaat steeds beter. Gisteren kwam ze uit school en zei ze tegen haar papa: we hebben afgesproken dat ik bij Suus ga spelen vanmiddag. Papa: “Wie is we?” Nienke: “Suus en ik”. Tja, als je vier jaar bent regel je kennelijk al je eigen afspraken..

Vervolgens werd Nienke s’middags bij Suus weer opgehaald en liep ze in de onderbroek van Suus. Ze had gezwommen bij Suus en deed dat terwijl ze geen zwemkleding had. Maar ja.. Suus had een zwembad in de tuin..

Norah

Norah was onze pechvogel de afgelopen week. Ze heeft vorige week een smakkerd gemaakt op onze tegelvloer en bezeerde daarbij vervelend haar voet. Het leek een dag later wel weer mee te vallen. We hadden het even aangekeken. Vervolgens viel ze de volgende dag van een stoel, op haar zere voet, en alsof dat nog niet genoeg was, liet ze vervolgens haar pop op haar voet vallen. Via de dokter alsnog naar het ziekenhuis voor een foto. Lijkt niet gebroken. De dokter twijfelt nog maar heeft de voet gezwachteld. Dat was niet zo’n succes. We zullen zien wanneer het overgaat.

Lastig daarbij is wel dat Marielle Norah moet tillen en dat is geen kleine meid meer, zeker niet als je 37 weken zwanger bent J

Eric

Eric is druk met Krusada. Er zijn veel ontwikkelingen geweest en gaande. Een van de minder leuke dingen was dat het mannencentrum bijna vier weken leeg is geweest.
Onlangs is weer een nieuwe groep gasten gestart. We zijn daarbij afhankelijk van de verwijzende/indicerende instantie. Deze hebben een andere visie op verslavingszorg en dat resulteert soms in lastige situaties. De nood is groot op het eiland. Dat zien we ook dagelijks in ons inloophuis. Het aantal mensen wat daar binnenloopt is nog steeds groeiend. De laatste tijd zijn er zo’n 18-20 bezoekers per dag.

Verder werken we aan een verdere aanscherping van de visie van Krusada en haar uitwerking in de praktijk. Krusada wil een plaats zijn van herstel van mensenlevens. Dit doen we door het bieden van werk en wonen. Alle ontwikkelactiviteiten richten we dus op werk en/of wonen. Dit wordt ondersteund door professionele begeleiding en training. Wat we daarmee willen bereiken is dat mensen leren inzien dat een werkelijk bevrijd en vrij leven te vinden is in het geloof in het verlossende werk van Jezus Christus.

Om meer te kunnen betekenen voor Bonaire is veel geld nodig. De financiele middelen zijn zeer beperkt. Eric heeft inmiddels veel contacten bij VWS, ZVK en allerlei locale ketenpartners en overheden. Onlangs was hij op Aruba en sprak daar de minister van gezondheid. Het was leuk dat dat de pers haalde op Aruba en later ook in de krant stond op Bonaire. Gratis publiciteit is nooit weg.

Het leven op Bonaire

Vorige week kregen we nog een kerstkaart. Erg leuk de stakende post en de trage bezorging. Het was weer even kerst in februari. Twee weken geleden hadden we bezoek uit Nederland. Marielle kende het gezin, maar Eric nog niet. Het werd een hele leuke week. De kids hebben genoten van het samen spelen en zwemmen met de andere kinderen en de ouders genoten allemaal ook van de gezelligheid J. Eric heeft nog een rondleiding gegeven bij Krusada en het hele gezin is meegeweest naar de kerkdienst. Het was echt leuk en we kijken er heel goed op terug. Bezoek uit Nederland blijft elke keer een feestje. En als een feestje voorbij is zijn kinderen eventjes verdrietig L.  Ja, Mirthe en Saar zijn weer in Nederland..
De opname van Bonaire als bijzondere gemeente van Nederland is nog in volle gang. Er is nog werk aan de winkel. Afgelopen dagen verscheen er een bericht in de media dat de consumentenprijzen op Bonaire 40% hoger liggen dan in Nederland, terwijl de minimumlonen ver onder de grens van Nederland ligt. Iemand die onderstand heeft (bijstand) op Bonaire krijgt $ 79,00 per twee weken. Dit is iets meer dan€ 60,00 per twee weken.
Komende maandag op dinsdagnacht (24/25 febr.) om 05.00 uur NL tijd, wordt Eric daar 10 minuutjes over gesproken op de radio bij het EO programma Dit is de Nacht. Mooie tijd, met vast heel veel luisteraars :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten